skip to Main Content
Cal Rafilat (Cansaladeria Mercè)

Cal Rafilat (Cansaladeria Mercè)

Cal Rafilat és una xarcuteria, cansaladeria i carnisseria d’elaboració pròpia situada a Gironella. Els seus orígens provenen d’una masia ubicada a Sagàs amb el mateix nom i d’una família profundament arrelada a la història del Berguedà. L’establiment també és conegut amb el nom de Cansaladeria Mercè, en honor a la filla dels fundadors.

El negoci es va establir l’any 1929. L’Antoni Rosiñol, gendre del matrimoni que el va fundar, va ser qui el va heretar el 1972 després de perfeccionar l’ofici de cansalader des dels 14 anys en diversos negocis de Barcelona i de la comarca del Berguedà. Després del servei militar i de contraure matrimoni, va esdevenir propietari de Cal Rafilat amb 25 anys.

Rosiñol, encara actiu puntualment en algunes fires o festes tradicionals, va rebre el diploma de Mestre Artesà Alimentari l’any 2014. Aquesta distinció reconeix els artesans/es amb determinats mèrits de creativitat i coneixements. Després de més de 50 anys com a cansalader i xarcuter, va ser i és motiu d’orgull i un premi excepcional a una llarga trajectòria professional. La medalla que va rebre a la Generalitat de mans del president d’aleshores, Artur Mas, és un dels grans tresors del mestre cansalader.

Des de fa més de quatre anys, la Gemma i la Blanca, filles de Rosiñol i tercera generació d’aquesta família, han agafat les regnes del negoci. Aquest relleu generacional no només ha garantit la continuïtat de l’empresa familiar, sinó que també ha permès incrementar l’oferta tradicional (la somaia, el testet sec, la llonganissa, el bull blanc i negre amb llengua o sense…) amb noves i creatives elaboracions.

 

 

L’ESPERIT DE L’EMPRESA

 

Gairebé 100 anys elaborant embotits d’alta qualitat els avalen com a especialistes. Una llarga experiència, un bon servei i els productes d’elaboració pròpia han permès que Cal Rafilat s’hagi guanyat la confiança i la fidelitat de clients de tot arreu, tant de la comarca del Berguedà com de la resta de Catalunya. 

Encara que el gruix de la clientela és del Berguedà, el bon nom de l’empresa s’ha estès més enllà. Moltes persones que viuen a Barcelona, i que tenen una segona residència a la Cerdanya o voltants, acostumen a fer una parada a Gironella per visitar Cal Rafilat i així proveir-se per al cap de setmana o les vacances. 

La tradició i l’esperit del servei continua intacte des del 1929. L’àmplia gamma d’elaboracions artesanals -sense gluten, sense lactosa i sense conservants- i els productes frescos de matança pròpia (vedella del Berguedà, xai de lletó de pastura, pollastres i porcs de pagès, etc.) conformen l’eix central dels productes que hi tenen disponibles. Les comandes per a barbacoes i les comandes online són algunes de les darreres iniciatives que Cal Rafilat ha implementat per obrir-se també a les noves necessitats dels clients. 

El repte d’ara endavant és mantenir la fidelitat dels clients, així com continuar consolidant-se com una autèntica referència de la zona mantenint els trets que sempre l’han caracteritzat: l’elaboració completament artesana, la matança de manera tradicional i el procediment casolà.

La recepta de l’èxit és clara per a les actuals propietàries de Cal Rafilat: fer tots els esforços necessaris per satisfer els clients, buscar noves elaboracions i innovar per sorprendre’ls, ser fidels a la tradició i l’esperit de l’empresa, treballar amb il·lusió i visibilitzar l’estima per l’ofici.

 

 

HORARIS

Dimarts, dimecres, dijous, divendres i dissabte de 9.00h a 13.30h i de 17.30h a 19.30h

Dilluns i diumenge tancat

Back To Top