
Hostal La Muntanya
L’Hostal La Muntanya és un dels negocis familiars amb més història de Castellar de n’Hug, un petit poble de la comarca del Berguedà. L’actual ubicació de l’hostal acollia l’antiga ferreria del poble, ja que tots els avantpassats hereus de la casa des de fa més de dos segles eren els ferrers del poble. Ara, però, és un restaurant i un petit hostal.
L’Isidre va ser l’últim ferrer de la família després de moltes generacions. Amb la seva dona, la Cecília, mestressa de casa i cuinera excel·lent, van començar a donar menjar i allotjament fa més de 50 anys, ja que hi havia excés de demanda. L’aparició del mític Seat 600 va afavorir el creixement del turisme a la zona i el matrimoni va saber aprofitar l’oportunitat amb èxit.
Els fills van heretar el restaurant i la fonda. Avui, és la tercera generació qui està al càrrec. El Ferran, el net de l’Isidre i la Cecília, fa més de 15 anys que gestiona l’Hostal La Muntanya, just després de finalitzar els seus estudis universitaris i d’aprendre la idiosincràsia del negoci familiar a través de la seva mare, la Sisqueta.
L’establiment continua funcionant un lustre després perquè la família segueix treballant amb ganes i il·lusió. Els agrada el seu poble, senten total devoció per la feina que fan i no hi ha cap motiu per no fer-ho. De fet, si la quarta generació continua tenint-ne, l’Hostal La Muntanya encara tindrà corda per molts més anys.
DE L’HORT AL PLAT
La cuina del restaurant es pot resumir en cuina catalana casolana. Els sabors, les olors i les elaboracions que la Cecília va consolidar als fogons són la base i el punt de partida de la cuina que es fa i que pretén respectar la tradició del restaurant.
Els productes de la regió i de l’hort propi (enciam, ceba, carabassons, mongetes, tomàquets, etc.) formen l’eix central de la carta. Els embotits i la carn del Berguedà és anomenada, sobretot la vedella, el xai o el cabrit, que s’elaboren al forn de llenya amb un resultat que no deixa indiferents els comensals. Tanmateix, a les nits, les pizzes al forn de llenya generen gran satisfacció entre els visitants. La família també surt diàriament durant la primavera i la tardor a buscar bolets.
Des que es va obrir l’hostal, s’han servit ininterrompudament escudella i carn d’olla, que es prepara amb una recepta quasi ancestral de la pilota, i es poden degustar tant a l’estiu com a l’hivern. Juntament amb l’arròs de muntanya amb bolets, una de les elaboracions amb més demanda actualment, són els plats estrella del restaurant i els que més el caracteritzen.
La crema catalana, la crema de llimona, el flam d’ou fet al bany maria, mel i mató i el iogurt d’ovella encapçalen l’ampli assortiment de postres. Totes fetes a casa i amb una oferta que combina les de tota la vida amb les més innovadores. Els pastissos, els carquinyolis o les galetes cuites al forn de llenya són el toc especial de la casa quan arriba l’hora de les postres.
En contraposició dels grans xefs i l’alta cuina, on ara predomina més el concepte que el propi menjar, l’estil del restaurant es manté fidel als seus orígens i l’estil de cuina que l’ha fet popular. L’abundància i la qualitat van de la mà.
L’hostal disposa de diferents opcions d’allotjament. Totes les habitacions tenen televisió, connexió Wi-Fi, serveis, possibilitat de llits supletoris i diferents preus segons el tipus d’estada: per dormir, per dormir i esmorzar, per mitja pensió i pensió completa.
El turisme és majoritàriament nacional, especialment de Barcelona i àrea metropolitana. Tot i això, al mes de juliol hi ha arriben força visitants de França i, durant tot l’any, de tot arreu: Austràlia, Nova Zelanda, Estats Units, Israel, etc.
Castellar de n’Hug, els seus productes, el clima o els atractius turístics de la zona són suficients arguments per conèixer aquesta zona del Berguedà. I què millor per arrodonir la visita que un àpat al restaurant de l’Hostal La Muntanya on no hi falten mai productes de qualitat, una cuina de proximitat i un tracte familiar i proper.
L’objectiu d’ara endavant pel Ferran és clar: mantenir la qualitat del servei i seguir invertint en el negoci, sobretot en els productes de proximitat. També continuar avançant en altres direccions. Per exemple, aquest any han plantat una vinya per poder tenir un vi propi a mitjà o llarg termini.