skip to Main Content
Hostal Cal Franciscó

Hostal Cal Franciscó

L’Hostal Cal Franciscó ofereix un ambient tranquil i familiar, ideal per a les persones que busquen desconnectar, descansar i gaudir de la natura. Es troba a Gósol, un petit municipi de la comarca del Berguedà, però que pertany a la província de Lleida. 

L’hostal se situa en una cruïlla de camins que és el punt de partida de diferents rutes, algunes d’elles emblemàtiques, com l’ascens al Massís del Pedraforca o el Camí dels Bons Homes.

Els orígens de l’hostal es remunten a més de 35 anys enrere. En aquest temps, no ha perdut l’essència que sempre l’ha caracteritzat. Any rere any, l’establiment ha anat reformant les instal·lacions i incloent-hi millores per tal d’assegurar la comoditat dels hostes i l’ampliació dels serveis.

Compta amb 24 habitacions dobles, amb possibilitat de tenir llits supletoris, equipades amb bany, televisor i calefacció. La connexió Wi-Fi és gratuïta a tot l’hotel. Els espais comuns, com el bar, la sala d’estar, el parc infantil, la terrassa o el restaurant, donen valor afegit a l’estada: persones que arriben soles i fan amistats, persones que es troben amb d’altres, etc.

En el restaurant de l’hostal Cal Franciscó es poden assaborir plats de cuina autòctona del Berguedà, productes de proximitat i d’elaboració pròpia. Els pèsols negres, la vedella estofada, els fideus a la cassola, les patates emmascarades, l’escudella de blat de moro o les elaboracions amb bolets són alguns dels plats que podem trobar a la carta segons l’època de l’any. 

Tot i això, els plats es van canviant; es van renovant, adaptant i recuperant aquells de la gastronomia tradicional catalana, però sent fidels a la cuina casolana que fa reconeixible l’establiment.

Cal Franciscó acostuma a rebre la majoria d’hostes durant les vacances i els caps setmana, encara que entre setmana també hi arriben visitants que cerquen la tranquil·litat que ofereix la zona.

La seva ubicació, a 1.423 metres del nivell del mar, és un dels seus punts forts i, possiblement, el tret que el fa completament especial. No es troba a una distància molt llunyana de les grans ciutats, fet que posa en rellevància les característiques úniques del seu entorn i la natura viva a tocar.

 

 

GÓSOL, PICASSO I NATURA

Els hostes que volen conèixer o fer vida a Gósol, només cal que facin els 300 metres que separen l’hostal i la plaça del poble, on transcorre el nucli de la vida d’aquesta població i al voltant de la qual hi trobem gairebé tots els bars i comerços.

La plaça està presidida per una escultura que reprodueix una de les obres de Pablo Picasso. El pintor espanyol i la seva obra estan estretament lligades a Gósol. A finals del juliol de 1906, abans de tornar a París, el geni malagueny va passar tres mesos al poble amb la seva companya Fernande Olivier.

Aquell estiu va suposar un canvi significant per a un jove Picasso que no arribava als 25 anys. Durant la seva estada va transformar el seu estil. Es va inspirar en els tons ocres i rojos de Gósol i va utilitzar els seus paisatges, la seva gent i els animals per redefinir la seva carrera artística.

 

 

El temps passa, però els clients de l’Hostal Cal Franciscó continuen buscant el mateix que Picasso va trobar en aquest racó de la comarca del Berguedà: calma, tranquil·litat i inspiració. Entre els seus hostes, és normal trobar-ne actors, polítics o personalitats vinculades a l’entreteniment, ja que valoren positivament el cert grau d’exclusivitat que s´hi respira. 

També són habituals els visitants esportistes. L’ascensió al Pedraforca, una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya, és una de les excursions més atractives de la zona. No és una ruta amb grans dificultats, encara que les pròpies condicions de l’alta muntanya i el darrer tram de grimpada exigeixen prudència i certa experiència. 

Un altre itinerari turístic de la zona és el camí dels Bons Homes, que recorre les rutes de migració que van utilitzar els Càtars o Bons Homes quan fugien de la Croada i la Inquisició durant els segles XIII i XIV. Té 200 km i va des de Berga fins a Arieja (França). 

Els Cavalls del Vent, el Molí de Gósol i Torrentsenta, la Ruta de la Mallerenga petita, la Ruta dels segadors o Les Fraus són altres rutes, itineraris i travessies que són, sense cap mena de dubte, una gran experiència per a les persones que es decanten per conèixer aquest indret de Catalunya.

Back To Top