skip to Main Content
Ruta De Les Colònies Tèxtils

Ruta de les Colònies Tèxtils

La Ruta de les Colònies Tèxtils ressegueix el curs del riu Llobregat i transcorre entre camps de conreu, boscos i una frondosa vegetació de ribera que permet observar nombroses colònies tèxtils que són una part molt important del patrimoni del Berguedà.

A finals del segle XVIII, els territoris rurals per on transcorria el riu i que es trobaven allunyats de les grans ciutats eren susceptibles de convertir-se en indústries tèxtils. Els fabricants de l’època aprofitaven la força de l’aigua per fer funcionar la maquinària i així estalviar el cost energètic. 

L’evolució de les colònies tèxtils està directament relacionat amb les instal·lacions d’aquestes indústries. L’obertura de les fàbriques obligava la creació d’habitatges per tal que els obrers hi tinguessin un pròxim a la feina. La vida d’aquestes famílies es limitava a aquest entorn, és per això que les colònies industrials són un llegat patrimonial i històric de gran valor, ja que parlen de la vida social de l’època. 

Així doncs, les colònies tèxtils tenien dos espais ben diferenciats: l’industrial, on hi havia la fàbrica i els elements que permetien transformar l’aigua del riu en energia; i una mica més lluny, els habitatges de les famílies treballadores. 

Les ubicacions de les fàbriques i les llars dels treballadors permetia exercir un tipus de control sobre aquests. Es pretenia crear un ambient estable de treball i vida basat en l’anomenada pau social i el paternalisme industrial, proveint de serveis i equipaments que els entretenien durant el poc temps d’oci que tenien: forns de pa, carnisseries, peixateries, botigues, escoles, esglésies, teatres, zones esportives, etc. Amb això, es volia evitar els conflictes que es vivien a les grans ciutats. 

L’ARA DE LES COLÒNIES TÈXTILS

En un tram d’uns 20 quilòmetres es van instal·lar fins a 16 colònies tèxtils al Berguedà, que van generar un impacte econòmic i social decisiu per al progrés de la comarca. La colònia Rosal va ser la primera a instal·lar-se després que la família Rosal comprés uns terrenys propers a Berga i al riu Llobregat l’any 1858. Es realitzava filatura, tissatge, acabats i tint. No només va passar a la història per ser pionera, sinó que també va tenir gran rellevància pel fet de tenir més de 1.000 treballadors alhora. 

La família Viladomiu, una de les més conegudes i importants al Baix Berguedà, va ser propietària de quatre colònies: Viladomiu Vell, Cal Marçal, Viladomiu Nou i el Guixaró. Als voltants de Puig-reig també es van ubicar fins a set colònies industrials i precisament aquest municipi va ser el primer on va arribar el ferrocarril.

Avui dia aquestes colònies han esdevingut un paisatge tranquil i calmat on la natura s’obre pas com a metàfora del què un dia aquests terrenys van ser. Amb el pas del temps, els edificis han quedat com a únics testimonis evocadors de dècades de treball i un tipus de vida molt característic. 

Ja sigui a peu o amb bicicleta, la Ruta de les Colònies Tèxtils et permet endinsar-te al passat de la indústria tèxtil de la Catalunya dels segles XIX i XX. És un recorregut de més de 30 quilòmetres que segueix paral·lel al riu Llobregat des de Cal Rosal fins a Balsareny. En algunes d’aquestes colònies, els visitants es poden aturar per visitar diferents elements quotidians que ara formen part de la història.

Back To Top