
Museu de les Mines de Cercs
El Museu de les Mines de Cercs ens permet conèixer com era la vida d’un miner i el funcionament d’una mina. Avui, no existeix activitat minera a la comarca del Berguedà, per això aquest centre d’interpretació pretén mantenir viva la història en comú entre el carbó i l’entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de la regió.
L’exposició permanent està dividida en dos espais. En el primer, s’exposen elements relacionats amb el carbó, la seva explotació i transport, la importància de les infraestructures mineres, el procés de classificació previ al seu ús, tant com a combustible domèstic i industrial com a font primària per obtenir electricitat.
El segon espai és més atractiu per als nens, ja que es mostren aspectes i espais de la vida quotidiana de la colònia minera de Sant Corneli: l’escola, el dispensari mèdic, l’empresari i l’empresa, els treballadors i les seves reivindicacions socials, el treball de les dones, etc. En aquest sentit, es poden visualitzar dos audiovisuals de les reivindicacions més emblemàtiques del col·lectiu miner: els Fets de Fígols de 1932, també coneguts com la Revolta de l’Alt Llobregat, i La Tancada de 1977.
La projecció d’un audiovisual sobre la conca minera de l’Alt Berguedà i una visita a l’interior de la mina on un guia explica les condicions de treball durant tots els anys que hi va estar oberta ocupen la part central de la visita. Per arrodonir l’experiència, es pot veure com era l’habitatge d’un miner i passejar per les seves habitacions.
L’Espectacle de la mina, una exposició permanent que completa el museu des de 2011, explica als visitants l’última etapa de la mineria del carbó al Berguedà i els dos sistemes d’explotació de la mineria actual: subterrània i a cel obert. Les projeccions, els personatges hologramàtics, els recursos 3D i els efectes innovadors d’imatge i so són els grans atractius d’aquest espai que causa emocions i sensacions.