skip to Main Content
Els Jardins Artigas De Gaudí

Els Jardins Artigas de Gaudí

Els Jardins Artigas, a la Pobla de Lillet, és probablement una de les obres menys conegudes d’Antoni Gaudí. La natura i l’arquitectura es fusionen en perfecta harmonia en aquest petit indret que trobem a la comarca del Berguedà.

A principis del segle XX, Gaudí va acceptar l’encàrrec de la projecció del Xalet del Catllaràs, un habitatge per als treballadors i enginyers de les mines del Catllaràs, ja que entre el nucli de la població de La Pobla de Lillet i l’explotació minera hi havia una distància considerable.

Joan Artigas, propietari d’una les fàbriques tèxtils més pròsperes de l’època, va oferir allotjament a l’arquitecte en una de les seves estades a La Pobla que tenien com a objectiu seguir l’evolució de les obres del Xalet. 

En agraïment a l’hospitalitat rebuda, l’arquitecte català va recompensar la família amb el disseny d’un jardí en un terreny que tenien just davant de casa i la fàbrica, a banda i banda del riu Llobregat. Un jardí estretament lligat i inspirat en la construcció que estava realitzant en aquella època, el Parc Güell.

Gaudí no només va realitzar els esbossos, sinó que també es va encarregar que el projecte es desenvolupés segons la idea original. Va enviar dos treballadors del Parc Güell perquè ajudessin en la construcció dels jardins i formessin a les persones que quedarien al càrrec de l’obra.

Els jardins estan totalment integrats en l’entorn i conviden a la calma, al descans i la reflexió. Està replet de fonts, cascades, miradors, bancs, escultures, passarel·les, escales, ponts, places i passadissos amb elements inspirats en la naturalesa, símbol inequívoc de l’arquitectura modernista. Els símbols cristians també abunden, com els animals al·legòrics dels quatre evangelistes formant una creu.

El recorregut dibuixa un passeig a la vora del congost entre glorietes, una cova i diverses fonts que, amb el riu Llobregat com a magnífic teló de fons, és una delícia per a tots els visitants que busquen descobrir quelcom més enllà de l’obra de Gaudí.

Back To Top