skip to Main Content
Centre D’Interpretació De Dinosaures De Fumanya

Centre d’Interpretació de Dinosaures de Fumanya

El Centre d’Interpretació de Dinosaures de Fumanya és un dels jaciments arqueològics més importants d’Europa que mostra una cara desconeguda del Berguedà. 

La seva importància s’explica amb les 3.500 petjades fòssils de dinosaures, més de 40 rastres, 114 fòssils de dinosaures, cocodrils, tortugues i restes de fauna marina, 70 fulles de palmeres, 120 restes de troncs i 30 nivells amb restes de closques i ous de dinosaure que trobem a la zona.

Les investigacions han demostrat que fa milions d’anys aquest indret era una plana fangosa prop del mar, amb llacs no massa profunds i lleres de riu que acostumaven a quedar-se sense aigua. Les empremtes dels dinosaures van quedar impreses en el fang i, una vegada assecades, una capa de materials s’hi va dipositar al damunt fins quedar solidificades en roca.

La mineria de carbó a cel obert va permetre prendre consciència d’un món anterior: quatre grans parets verticals de cinc quilòmetres amb petjades i rastres dels darrers dinosaures que van habitar la Terra fa quasi setanta milions d’anys.

El museu és una passejada pel cos d’un titanosaure, que segons les dades n’hi va haver d’onze espècies diferents a Fumanya. També s’ofereix, mitjançant un llenguatge molt visual i amè, tot tipus de detalls del comportament dels dinosaures a partir de l’anàlisi de les empremtes.

És el jaciment europeu més extens i un dels més importants a nivell mundial. Va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) l’any 2005 per la Generalitat de Catalunya. Les famílies i els grups organitzats amants dels dinosaures tenen raons poderoses per visitar la comarca del Berguedà.

Back To Top