skip to Main Content
Bagà, Vila Medieval

Bagà, vila medieval

Bagà, capital històrica de l’Alt Berguedà, va ser fundada el 1233 i, en pocs anys, va convertir-se en un poble pròsper. L’església de Sant Esteve, una construcció gòtica de l’any 1339, el Pont de la vila sobre el riu Bastareny, la Plaça Porxada, centre neuràlgic de la vila, i  la Torre de Portella són alguns dels punts d’interès d’aquesta localitat.

L’urbanisme medieval va configurar el municipi i el seu creixement durant els segles posteriors. Era un poble emmurallat i preparat per evitar que els enemics i els conqueridors hi poguessin entrar. El Palau del Pinós és el gran aparador d’aquest lligam històric amb el món medieval.

Els historiadors coincideixen a afirmar que la data de construcció del palau va ser el mateix 1233, encara que s’hi han fet una gran llista de remodelacions per adaptar-lo a aquest moment històric. El 1990 va ser un any clau: va ser declarat bé cultural d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Bagà va adquirir-lo amb l’objectiu de restaurar-lo, ja que fins aquell moment era propietat d’un masover que el tenia totalment abandonat. 

A partir dels anys noranta, el palau ha anat recuperant sales i espais decorats amb pintures murals del segle XVI i XVII i, avui en dia, acull l’Oficina d’Informació Turística de Bagà, el Centre d’interpretació Medieval i dels Càtars i L’Oficina del Camí dels Bons Homes.

TRADICIÓ I NATURA

La vila celebra anualment festes tradicionals que són autèntiques experiències per a les persones que encara no coneixen Bagà: la crema de faies al capvespre de la nit de Nadal durant la Fia-Faia; la dansa local del Ball Cerdà durant la Festa de l’Arròs; o la Setmana Medieval cada juliol amb motiu de les Festes de la Baronia de Pinós.

Durant aquesta setmana, en concret, Bagà viatja en el temps i es transforma en un poble medieval. S’hi recrea la vida de l’edat mitjana a través de recreacions històriques, visites teatralitzades, batalles medievals, representacions de teatre i menjar, cant, dansa i música tradicional. Amb l’ajuda de figurants vestits d’almogàvers, templers, artesans i altres actors voluntaris, el centre històric de la població es trasllada a plena època medieval.

Així mateix, un dels atractius més potents de Bagà és el seu entorn. Des de l’alta muntanya fins al fons de petites valls acollidores, la natura baganesa ofereix unes vistes d’una bellesa inqüestionable.

En aquest sentit, cal destacar que Bagà ofereix un gran nombre de rutes i indrets per als amants de la natura, la muntanya i el senderisme: el Parc Natural del Cadí-Moixeró, Els Empedrats, Les Fonts de l’Adou del Bastareny, la ruta de la Via Nicolau i la travessa de Cavalls del Vent.

Perdre’s pels carrers i places del nucli històric de Bagà, visitar l’església de Sant Esteve, veure les torxes a la Festa de la Fia-faia, passejar pels voltants de Sant Joan de l’Avellanet o visitar l’antic Palau dels Barons de Pinós asseguren als visitants gaudir d’una vila berguedana única.

Back To Top